Interview met René Millenaar

05 maart 2020

Van autoverkoper naar dominee

 

Voorganger René Millenaar is sinds mei 2018 voorganger in de Bethelkerk op de Lanen. Hij volgt hier het voorgangersechtpaar Joke en Pier Meindertsma op die op zendingsmissie zijn vertrokken naar Servië. Nu hij bijna twee jaar aan het roer staat is hem gevraagd naar zijn ervaringen in de afgelopen periode en wat Harlingen van de Bethelkerk kan verwachten de komende tijd.

 

“Ik ben lange tijd voorganger geweest in onder andere Den Bosch en Assen waar ik ook verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de kerken als geheel. Ook in Drachten en Groningen heb ik mijn steentje bij kunnen dragen. Het zijn trajecten waarin de lokale mensen het altijd weer uniek maken. Geen kerkgemeente is hetzelfde. Dat we hier in twee jaar tijd zoveel werk zouden verzetten had ik vooraf niet gedacht. Of ik als voorganger nog iets heb aan de ervaring als autoverkoper? Het zou best kunnen dat sommige Theologiestudenten direct na de opleiding aan het werk gaan als dominee en daardoor minder ervaring hebben met het ‘normale werkleven in de maatschappij’.

Als autoverkoper heb ik vaak moeten onderhandelen. Daar leerde ik met verschillende soorten mensen om te gaan, uit alle lagen van de bevolking en met allemaal een andere herkomst en verhaal.  Toch had iedereen uiteindelijk hetzelfde doel namelijk; het kopen van een auto. In mijn werk als voorganger merk ik dat die werkervaring mij helpt om me beter in iemands situatie te kunnen verplaatsen om te begrijpen wat de verlangens en wensen van iemand zijn.

De boodschap die Jezus voor ons heeft daar valt overigens niet over te onderhandelen dus die werkervaring neem ik niet mee als dominee. Het evangelie is een liefdevolle boodschap maar het kan soms best confronterend zijn als je zelf het idee hebt God niet nodig te hebben in je leven. Als je kijkt naar Harlingen en ook onze eigen levens is er naast veel mooie dingen helaas ook een enorme gebrokenheid. Wij willen als kerk een baken zijn waar inwoners uit de regio Harlingen de hoop weer kunnen vinden.

Het geloof is voor iedereen relevant en niet alleen voor mensen met grijze haren. Als je kijkt naar de afgelopen jaren zijn er vooral jonge gezinnen met kleine kinderen binnen komen lopen, en gebleven, juist omdat ze door de oudere generatie zo vriendelijk zijn ontvangen. Ik zeg altijd; Ik wil graag dienen in een gemeente die de visie heeft ‘van de wieg tot het graf’. Er zijn kerken die zich voornamelijk richten op jongeren of jonge gezinnen, ik geloof dat de bijbel ons leert dat je juist van elkaar kan leren en dat verschillende generaties elkaar kunnen aanvullen. Toen ik begon heb ik veel mensen uit de kerk gesproken. Wat ik daar merkte was dat iedereen de Bethel omschreef als een gastvrije en warme kerk waar je je snel welkom en thuis voelt.

Bethel betekent huis van God maar we willen daarin wel een huis van ‘nu’ zijn. Dit is ook de reden dat we de kerkzaal hebben gemoderniseerd. We hebben een frisse uitstraling die past bij de tijd waarin we leven, ook zie je dit terug in de muziekkeuze. Het hebben van een mooi gebouw en sprankelende diensten zijn in de kern niet het belangrijkste maar we willen wel dat ze bijdragen aan het op een mooie manier brengen van de boodschap.  Met het bespreken van actuele thema’s haken we in op wat er speelt in de samenleving. Het is onze taak om vervolgens te vertellen hoe wij hier als Christenen naar kijken en mee omgaan met de Bijbel als ons kompas.

We hebben een aantal specials ontwikkeld voor een breed publiek.  Onze specials hebben altijd een speciaal element: een inspirerende spreker, bijzondere artiest of groep, of een actueel en boeiend thema, soms gericht op een specifieke doelgroep. Zo hebben we onlangs een thema avond gehad over de seksualisering en is er op een zondagochtend een geweldig optreden gegeven door jazz-zangeres en pianist Maria Markesini. Het komende jaar staan er tevens boeiende thema’s op het programma zoals het nieuwe donorregister. Met de senioren gaan we een middag praten met Tonneke Bijker en voor de kinderen komt er een echte goochelaar langs die het gaat hebben over het inzetten van je talenten. Genoeg te beleven dus voor iedere doelgroep. Voor het programma van de Bethel Specials, en reguliere diensten op zondagmorgen om 09:30, kunt u terrecht op deze website. Ik hoop dat er mensen zijn die eens bij ons komen binnenwandelen. Je bent van harte welkom!’’<<< Overzicht

Ga er daarom op uit om alle volken tot mijn leerlingen te maken. Doop hen in de naam van de Vader en van de Zoon en van de Heilige Geest. Leer hen altijd te doen wat Ik u heb gezegd.

Matheüs 28:19 - Nieuwe Bijbelvertaling