Redding op zee

Het zal je maar gebeuren! Je vaart op zee, alles lijkt goed te gaan, maar dan breekt er een storm los en de kracht van de golven wordt zo hevig, dat je door een onverwachte beweging van het schip gewond raakt.

Dit overkwam schipper Minze van der Veen. Hij voer op een kotter 60 mijl ten noorden van Borkum. Het was de hele week al slecht weer. Op een gegeven moment middenin de nacht ging de vislier kapot. Van der Veen had ongemerkt zijn hand tussen de staaldraden, toen er een grote golf kwam. Hierdoor kwam de losse bocht van de staaldraad strak te zitten, waardoor zijn hand bekneld raakte. Het was allemaal bloed; een zeer ernstig ongeval. Al snel werd de hand afgebonden om bloedverlies tegen te gaan. “Toen ik bekneld raakte flitste het door mij heen dat dit mij mijn bedrijf zou kosten” vertelt Van der Veen.
 
 Via Radio Scheveningen werd er een noodoproep gedaan.Vrij snel werd er een helikopter gezonden en werd op volle en ruwe zee via een tuig geprobeerd hem met zijn begeleider de helikopter in te hijsen. “Toen we 10 meter in de lucht hingen klapten we door de storm tegen de achtermast van het schip. Hierdoor brak de staaldraad van de helihopter en vielen we met z’n tweeën naar beneden precies op een reservenet”. Dat redde hun leven! Toen maakte het schip door de storm weer een flinke helling, waardoor hij overboord werd geslagen. “Ik dacht: Dit is mijn laatste uur; dit overleef ik niet”. Toen hij weer boven water kwam rolde het schip weer terug en kon hij met zijn rechterhand de reling vastpakken. De bemanningsleden die het hele tafereel hadden gezien konden hem vastpakken en met moeite kwam hij weer aan boord.
 
 Na zo’n anderhalf uur kwam er een andere helikopter. Het ongeval gebeurde rond twaalf uur ‘s nachts. En ‘s morgens rond zes uur kwam Van der Veen in Den Helder aan. Zijn hand werd direct geopereerd en nu kan hij hem weer gebruiken.
 
 Deze wonderlijke redding was geen toeval, vindt Van der Veen. “Achteraf denk je over de dingen die gebeurd zijn na en dan weet ik zeker, dat ik bewaard ben gebleven door God. Ik kende mijn Schepper en ik kende de Here Jezus, maar deze gebeurtenis heeft een verdieping gegeven in mijn geloofsleven. God bewaart ons niet voor alle dingen, maar mocht er iets gebeuren, waardoor ik kom te sterven dan weet ik waar ik naar toe ga: naar het Huis van onze Vader.